Voordelen van zonnepanelen

Aandacht voor duurzaamheid is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Om die reden liggen er op steeds meer daken enkele zonnepanelen te glimmen. Maar je helpt met eigen zonnepanelen niet alleen het milieu, ook jezelf! Lees hier over alle voordelen van zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn heel geschikt voor wie wat duurzamer wil leven. Ze produceren schone energie, die gemiddeld tot wel dertig keer minder CO2 uitstoot dan energie van kolen of gas. Maar ze dragen niet alleen bij aan een schoner milieu, ook aan een lagere energierekening.

Voordelig

Zonnepanelen zijn tegenwoordig gunstiger dan ooit. Waar ze vroeger nog amper te betalen waren, zijn ze nu voor heel wat meer huishoudens toegankelijk. De zonnepanelen zijn dus ook een stuk sneller terugverdiend dan voorheen. Immers maken de kosten voor elektra een groot deel uit van onze maandelijkse lasten en zonnepanelen verlagen die kosten of laten ze zelfs helemaal verdwijnen. Zo kan een gemiddeld huishouden van vier personen met zonnepanelen algauw zo’n duizend euro per jaar besparen. Hierdoor heb je de zonnepanelen al binnen tien jaar terugverdiend. Zonnepanelen maken je tevens minder afhankelijk van je energieleverancier en eventueel stijgende energieprijzen.

Onderhoudsvriendelijk

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat ze heel onderhoudsvriendelijk zijn. Je hebt er bijna geen omkijken naar: je hoeft ze slechts één á twee keer per jaar te controleren op vuil en beschadigingen. De regen zal het meeste vuil wel van je panelen afspoelen, maar er kan altijd wat achter blijven en dat verlaagt het rendement van de panelen. Je maakt de panelen eenvoudig schoon met lauw water en een zachte borstel of spons.

Met dit weinige onderhoud is een zeer lange levensduur gegarandeerd. De meeste panelen gaan namelijk minstens 25 jaar mee. Dit omdat zonnepanelen geen bewegende onderdelen bevatten en er dus ook geen mechanische slijtage kan optreden. Dit maakt zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Als ze zich binnen tien jaar hebben terugverdiend, is de besparing in de vijftien jaren erna pure winst.

Een laatste voordeel: met zonnepanelen stijgt je huis in waarde. De panelen maken de woning namelijk duurzaam en duurzame woningen zijn aantrekkelijker. Nieuwe bewoners kunnen namelijk profiteren van lagere woonlasten. Mocht er geen interesse zijn in overname van je panelen, dan verhuis je ze eenvoudig met je mee.